گیـاه کینوا بـا نـام علمی (Chenopodium quinoa) از خانـواده اسـفناج اسـت. در همه کشورها جنــس اسفناج (Chenopodium spp.) اســت و جزء گروه سـبزیجات برگی محسـوب مـیشـود. کینـوا گیاهـی یـک سـاله اسـت و بـه منظور تولیـد دانـه کشـت مـی شـود؛ ولـی از بـرگهـای جـوان آن بـه صـورت سـبزی تـازه یـا پختـه اسـتفاده مـی شـود. کینوا گیاهی یک ساله بوده و به مادر دانهها معروف است.
اهمیـت غذایـی کینـوا بـه دلیـل ترکیـب کامـل اسـیدآمینه، کلسـیم، فسـفر و آهـن فـراوان و سـدیم، بالا اسـت. پروتئیـن کینـوا از نظـر کّمـی و کیفـی بهتـر از دانـه غـلات متـداول اسـت و تعـادل اسـید آمینـه مطلـوب تـری بـرای تغذیـه انســان و دام نســبت بــه گنــدم دارد. از مشــخصههــای بــذر کینــوا ۱/۵ تــا ۴/۶ درصـد لیزیـن بالاسـت کـه دو برابـر گنـدم اسـت.
کینوا گیاهی با قدمت ۵۰۰۰ ساله بومی آمریکای جنوبی و کشورهایی مثل بولیوی و شیلی است که به آن خاویار گیاهی هم میگویند و به عنوان غلات مورد مصرف قرار میگیرد؛ با این حال در ایران هنوز بسیاری از افراد از این دانهها بهصورت گسترده در تهیه انواع متنوعی غذا استفاده نمیکنند.دانه کینوا کالری کمی دارد و جایگزین برنج و گندم است.